Am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna Norica Nicolai, Vicepreședinte Partidul Național Liberal, care a venit în Bologna la o întrunire cu Vicepreședintele Regional al PDL- Alberto Vechi si al Consilierului Regiunii Emilia Romagna – Giuseppe Villani pentru a întări relațiile bilaterale și de parteneriat, dar și pentru găsirea soluțiilor pentru problemele românilor din teritoriu.
Dupa aceasta întrevedere a avut loc o discuție cu români din Bologna, care au prezentat aspecte ale vieții, și probleme reprezentative.
În primul rând vă salut, ca unul dintre membrii comunității de români din Bologna, o comunitate in continuă creștere, vă invit să vă prezentați românilor care nu vă cunosc și să ne spuneți ce vă aduce pe aici.
Norica Nicolai, Partidul Național Liberal, Euro-parlamentar in Parlamentul European.
Ca româncă, reprezint în primul rând România și tot în primul rând români, oriunde ar trăi ei, ca atare, faptul că avem o comunitate foarte mare de români în Italia m-a determinat să-mi deschid un cabinet parlamentar la Perugia, din dorința de a fi în contact cu comunitățile românești, cu problemele pe care le au, și de a încerca să-i sprijin prin legislația europeană dar și printr-o intervenție directă la autoritățile italiene cu problemele pe care le au, în general de natură socială. Marea majoritate a problemelor sunt legate de recunoașterea diplomelor si pot să precizez că am făcut o interpelare comisiei, și aștept să se ia atitudine împotriva guvernului italian care este printre puținele guverne care nu recunosc diplomele pentru noi românii. Pentru noi este o foarte mare problemă pentru ca în raport cu pregătirea noastră profesională suntem obligați sa căutăm slujbe mai prost plătite și sub calificarea noastră. Doi: cred că este absolut firesc ca parlamentar să fii în contact cu comunitatea pe care o reprezinți și să-i cunoști problemele, și în acest context se înscrie și vizita de astăzi de la Bologna și întrevederea cu comunitatea românească. Și nu e singura, eu voi merge, în măsura în care voi putea, în toate comunitățile semnificative de români.
În plan politic, partidul colaborează foarte bine cu Italia dei Valori, care e Partidul Liberal Italian. Acesta sprijină comunitatea românească în sensul implicării în decizia de administrație și a decis să ofere locuri pe listele electorale cetățenilor români care au simpatii liberale.
Noi am considerat că este bine ca românii care au simpatii liberale, afinități liberale, și doresc să activeze în acest spirit să participe în cluburile noastre liberale. Avem un club la Bologna, care funcționează și care este dedicat nu neapărat unui activism limitat de partid ci doar comunicării între membri, încercării de a găsi soluții împreună pentru problemele din Italia, și de ce nu, noi ne gândim că putem aștepta de aici și răspunsuri pentru problemele pe care le avem în România, care nu sunt puține și pe care cu siguranță comunitatea de aici le cunoaște, și într-un fel,deși nu mai trăiește de multă vreme acasă, le suportă. De aceea am decis să fac aceste întâlniri cu comunitățile românești și în măsura in care pot să le sprijin.
Din întâlnirea de azi două probleme mi s-au ridicat, una care vizează situația femeilor românce care lucrează în familii italiene, pe îngrijiri medicale, pentru care eu am tipărit o broșură, care conține toate drepturile pentru această profesie și care va fi distribuită prin asociațiile noastre românesti. O a doua problemă, care nu este deloc lipsită de interes, este situația pensiilor cetățenilor români din Italia, pentru care voi face o intervenție la Guvernul Monti și voi încerca să cer o reglementare foarte clară în legea italiană cu privire la situația acestor pensii. Suntem preocupați de aceste aspecte și la nivel european, dat fiind mutația persoanelor dintr-o țară în alta. Europa e deschisă la asigurarea de pensie care e plătită într-un stat, și de principiu poate fi cerută atunci când este cazul, când oamenii ies la pensie pe teritoriul oricărui alt stat.
Cu siguranță problemele de tip social sunt foarte multe, există cum ați atins și dumneavoastră mai devreme și cele de ordin politic. Mai este un aspect al vieții sociale care privește tradițiile și obiceiurile românilor. Românii se organizează în asociații și încearcă să-și manifeste identitatea prin diverse evenimente, ați avut plăcerea de a participa la aceste evenimente?
Da, am participat la Perugia la un eveniment de tipul ăsta, a fost un spectacol organizat pentru comunitatea românească. A fost un spectacol de frumos -Miss Italia organizat pentru românce, bineînteles proiectul mare se numește Miss Diaspora, pentru că se organizează același eveniment și în Spania, si noi îl încurajăm.
Un altul a fost Festivalul Românilor care s-a organizat la Roma anul ăsta, ceea ce pe mine m–a bucurat foarte tare, pentru ca el se adresa românilor din diaspora. Cred că va trebui și noi de acasă să încercăm să vă sprijinim, poate cu biblioteci, eu am mai facut lucrul acesta, am facut donații multe de carte, la Torino, la Milano, dar sunt dispusă sa fac, în măsura în care v-ați decide că vreți o bibliotecă românească și la Bologna, o donație de carte, pentru că dincolo de locul unde trăim rămânem totuși români.
Cât privește orientarea dumneavoastră politică, ce puteți să-mi spuneți despre Partidul Național Liberal și relația cu românii din diaspora?
Noi în Italia avem cluburi liberale,care funcționează pe principiul liberei apartenențe și liberei înscrieri, multi dintre cei care activează în cluburi sunt membri ai partidului nostru înscriși în organizațiile din țară sau au simpatii liberale. Noi n-am cerut niciodată o afiliere foarte clară, foarte directă la partid, cu cotizație, pentru că important este ca foarte mulți oameni să aibă încredere în ceea ce promovăm noi ca partid, valorile și politicile noastre liberale.
Cu siguranță la alegeri vom încerca să trimitem în Parlamentul României pentru colegiile din diaspora, români de aici, în nici un caz persoane trimise din tară sa candideze în Italia, pentru că noi considerăm că este o formă de integrare și de prelungire a României în afara ei și ea trebuie reprezentată înăuntru de românii care efectiv trăiesc înafară, nu doar vin în campania electorală din când în când să ceară voturi, pentru că nu poti reprezenta interesele unei comunități pe care nu o știi.
Vă mulțumesc pentru interviu. Văzând că noi sărbătorim în Bologna data de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, prin spectacole cu muzică și dansuri românești, vreți să le adresați un mesaj românilor care vor veni?
Da, și eu organizez același lucru la Bruxelles la sediul Parlamentului European. Românilor le doresc să nu uite niciodată că sunt români, să continue să-și iubească țara la fel ca în ziua în care s-au născut.
Eduard Bârsan