Preotul comunității creștine ortodoxe din Bologna – Ioan Rîmboi a avut o întrevedere, marți 07 februarie cu primarul Bolognei – Virginio Merola. Mai multe detalii le aflăm în rândurile de mai jos prin interviul pe care Sfinția sa ni l-a acordat.
Puteți să ne spuneți care a fost motivul acestei întâlniri și cum a decurs aceasta?
Trebuie să recunosc că primirea noastră la palatul Primăriei din Bologna are o importanță deosebită pentru noi, românii din Bologna. Aceasta demonstrează că autoritățile locale ne consideră și ne respectă. Dînșii așteaptă să arătăm mai mult, să dăm mai mult , să fim mai vizibili prin lucruri bune. Pe marginea acestei vizite se pot face multe comentarii pozitive. În primul rînd îi mulțumim domnului primar Dott. Virgilio Merola pentru primirea jovială și călduroasă pe care ne-a făcut-o, fără nici un fel de prejudecăți referitoare la Comunitatea noastră, ci dimpotrivă cu toată atenția și considerația pe care trebuie s-o aibă în fața unor cetățeni pe deplin recunoscuți ca europeni. Pentru mine personal a fost o frumoasă lecție de comportament pe care și noi la rîndul nostru trebuie să ne-o însușim și s-o avem pentru țara și orașul care ne a primit. Motivul întîlnirii a fost recunoașterea juridică a Episcopiei Ortodoxe Române din Italia de către statul italian prin semnătura decretului prezidențial din 12. 09. 2011 de către președintele , Giorgio Napoletano. Cu ocazia aceasta am vorbit despre prezența ortodoxă română în Italia, despre organizarea noastră la nivel de Episcopie și parohie, despre activitatea noastră religioasă , culturală și umanitară.
Este prima întrevedere pe care o ați avut-o cu primarul Bolognei? Cu ce alte ocazii l-ați mai întâlnit?
A fost prima întîlnire la acest nivel pentru că am cerut această audiență, mai ales că am avut un motiv deosebit. Dacă sunt argumente deosebite care pot aduce schimbări și îmbunătățiri pe o perioadă mai lungă, atunci putem spune că aceste întîlniri sunt necesare și realizabile. Desigur, am avut întîlniri la nivel de consilieri, de responsabili de anumite sectoare, pentru crearea și punerea în practică a unor proiecte sociale, umanitare sau culturale.
În ce relație este comunintatea creștin ortodoxă cu autoritațile locale?
Relațiile cu autoritățile civile și religioase au fost întotdeauna foarte bune și fructuoase. Nu reușim noi să ne ridicăm la înălțimea disponibilității autorităților locale care doresc să ne cunoască și să colaboreze cu noi în rezolvarea problemelor noastre. Noi trebuie să ne arătăm mai mult disponibilitatea si dorința noastră, să propunem și să ne propunem pentru împlinirea unor proiecte sociale pe care autoritățile locale le pot considera integrare eficientă și concretă în societatea civilă a orașului.
Cum putem mentine pe viitor un dialog constructiv cu autoritățile locale?
Un dialog se menține dacă este eficient și concret. Începutul este mai greu, dar realizările pot aduce stimuli și satisfacții. Continuitatea unei colaborări vine de la sine dacă sunt împliniri și satisfacții. Sperăm ca aceasta vizită să fie un stimul și o provocare pentru comunitatea noastră, care vor duce la rezultate mai bune decît cele pe care le am avut pînă acum. Vă mulțumim.